Holder du pengegaver under en bestemt beløbsgrænse, skal der ikke betales gaveafgift af beløbet.

Du har hvert år mulighed for at give afgiftsfrie pengegaver til dine børn og børnebørn. Beløbsgrænsen er kr. 67.100,00 hver år (2020-sats). Afgiftsfrie pengegaver til svigerbørn er kr. 23.500,00 om året (2020-sats). Der er intet krav til afgiftsfrie pengegaver.

”Med et gavebrev undgår man misforståelser om hvorvidt der var ydet en gave eller ej, samt det kan sikre bevis for hvornår gaven er givet. Det er den bedste dokumentation overfor SKAT og andre myndigheder eller personer, hvorfor vi altid anbefaler at få oprettet et gavebrev”

— Maj-Britt Rieck Sørensen, Advokat

Ved særeje kræves gavebrev

Ønsker man at pengegaven skal være gavemodtagerens særeje, da kan dette kun gøres ved samtidig oprettelse af gavebrev. Gavebrevet skal dog oprettes senest samtidig med overdragelsen af gaven.

Gaveafgiftens størrelse er bestemt af relationen mellem gavemodtageren og gavegiveren. Hvis børn modtager pengegaver af deres forældre, udover det afgiftsfrie beløb skal de betale 15% i gaveafgift.

Se priseksempel på gavebrev her

Familielån og gældsbreve

Hvis man ønsker at overføre et større beløb til sit barn, da kan man i stedet overveje at lave et rente- og afdragsfrit familielån, også kaldet anfordringslån, til sit barn. Et anfordringslån er ikke en gave og der udløses således ikke gaveafgift. Gældsbrevet kan nedbringes med et gavebeløb og derved bliver restgælden mindre.

Ring til os her på kontoret og få den rette rådgivning

"Her på kontoret er vi behjælpelig med udarbejdelse af gavebreve og vi opbevarer gerne originale gavebreve for jer - helt uden beregning."

— Julie Rieck Sørensen, Advokat & Indehaver

Advokat Julie Rieck Sørensen

Kontakt os for et uforpligtende tilbud på udarbejdelse af gavebreve og gældsbreve


    Advokat Holte logo